Lofoten er kjent for sin vakre natur. Det er høyreiste fjell og lange fjorder, til og med myke strender finner du langt der ute ved havgapet helt Nord i vårt langstrakte land. Lofoten har mer enn vakker og inspirerende natur å by på, her blir også den kjente og internasjonale litteraturfestival arrangert. Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine ord ble første gang arrangert våren i 2009, og har siden den gang blitt et fast og både vårlig og årlig samlingspunkt for både kjente og ukjente forfattere, nasjonale så vel som internasjonale. Det handler om bøker og litteratur i alle mulige sjangere.

Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine ord

Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine ord arrangeres en helg på vårparten hvert år. Det er mange spennende forfattere som møtes for å ha innholdsrike samtaler om både egne bøker og andre litterære verk. Det handler om inspirasjon og skriveglede, få nye ideer, dele latter og leseglede. Festivalen blir arrangert ved hjelp av mye frivillig arbeid blant de fastboende. Noe som også blir lagt stor vekt på i meget rosende ord og omtale når festivalen åpnes. Festivalen er ikke bare tilrettelagt som et samlingspunkt for forfattere, men også som en arena for andre å ta turen innom. Lytte til et artig kåseri, ta del i ordene sin underholdende verden.

Reine ord- en god beskrivelse

Reine ord beskriver festivalen veldig godt. Det er nettopp det festivalen handler om, reine ord. Bevisst har arrangører av festivalen lagt vekt på å ikke fokusere på ulike tema, men som et felles samlingssted der forfattere kan dele ulike erfaringer, gi og motta råd, få ulike inspirasjon til nye bøker og samtidig møte mange av sine ivrige lesere. Det er reine ord det handler om, det reine ord, de reine ord som er satt sammen i ulike bøker til egne fortellinger og historier, om livet på ulike plan og nivå. Det gis også ut bokpakker til blant annet fisker som besøker festivalen.

Hva er en forfatter?

En forfatter er et bredt begrep, samtidig som det er så snevert at det i utgangspunktet handler om det skreven ord. Det kan være en bok av ulikt slag og innhold, eller et skuespill, en skjønnlitterær bok eller en fagbok. Alle som skriver en eller annen for en tekst kan i utgangspunktet kalle seg for forfatter siden dette ikke er en beskyttet tittel. Samtidig blir ordet brukt stort sett om personer som har fått publisert sine tekster av et forlag, og som også bruker skriving av forskjellige tekster som sin profesjon, som en jobb. De fleste forfattere jobber enten som freelancer med egen prosjekter, eller på spesielle oppdrag.

Kan bøker og det skrevne ord være kunst?

Bøker og det skreven ord er kunst, det er en egen kunst å kunne ordlegge seg så godt at du blir både publisert og lest, får et publikum. Det handler også om å sette sammen ord og setninger til en helhet som fanger leseren sin interesse, noe som kan være en kunst i seg selv. Selve skrivekunsten har en historie helt tilbake til for ca. 4000 år siden, i alle fall den vi vet om pr i dag. Det er funnet episke fortellinger skrevet ned på leirtavler som stammer fra ca. 2000 f.v.t. En bok eller et tekst er på mange måter et personlig kunstverk med ord.

Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine ord, vel verdt et besøk

Det som gjør Lofoten internasjonale litteraturfestival, Reine ord så spennende er at festivalen ikke har valgt å legge vekt på noe spesielt tema, her får nemlig order flyte fritt på ulike måter. Det er lov for publikum å besøke festivalen, og forfattere har spennende bokbad der de deler ivrig bort egne erfaringer med hverandre. Dessuten er en forfatter som er på reisefot for å signer og reklamere for sine nye verk og bøker ofte mye alene på disse reisen. Da er det hyggelig å kunne møtes til en felles arena sammen med andre forfattere. En arena der det virkelig er lov til å leke med det skrevne ord.