Føler du at litteratur er ofte vanskelig å forstå seg på? Ta deg en tur til Trondheim om du ønsker å bli motbevist! Trondheims Æ Å-festival forsøker å bringe litteratur nærmere folk flest. God litteratur trenger ikke å være uforståelig. Festivalen har som mål å gjøre et inkluderende miljø for alle, der litteratur står i hovedfokus. Fire norske forfattere i samarbeid med Norsk Forfattersentrum, grunnla festivalen i 2003 for å bringe fokus til litteratur i Midt-Norge. Tanken bak festivalen er å rette fokus på blant annet lyrikk og lyrisk prosa og spesielt styrke statusen på regionen Trøndelag som litterær by.

Trøndelag i fokus

Valget av navnet Æ Å skal gi et klart signal på hvor festivalen finner sted. Æ Å er trøndersk for jeg også, og du også skal kunne føle deg velkommen, enten du er en litteratur entusiast eller ikke. Dessuten er disse vokalene et særtrykk av det nordiske språket, som også spiller et sentralt rolle i festivalen. Æ Å arrangeres annethvert år, og selv om det alltid finner sted i byen Trondheim så er lokasjonene for de ulike aktivitetene varierende. Blant arrangerings stedene finner vi Rockheim, Dokkhuset, NTNU, Trondheim Kunstmuseum, Avant Garden, Folkebiblioteket, Rådhussalen, Litteraturhuset, og til og med Sentralstasjonen – byens jernbane.

Festivalen som bygger mangfold

Æ Å forsøker å bygge mangfold blant deltagere. I 2019 utforsket festivalen flere aspekter ved bruk av pronomener han og hun, samt kjønnsrollen i samfunnet. I denne anledningen ble det arrangert en samtale rundt kjønn og legning, der blant annet ble det diskutert bruk av pronomener, følelsene rundt det å bli født i feil kropp, samt legning og behovet for kategorisering. Festivalen er en fin anledning for folk flest til å bli kjent med temaer som ikke nødvendigvis diskuteres mye om. Videre gir festivalen mulighet for enkelte å åpne opp for diskusjon for et tema som står dem nært.

Barn kan også delta

Tematikken er ikke alltid tilpasset kun et voksent publikum. I 2015 ble det fokus på barnebøker, der nostalgikere fikk mulighet til å ta med barna for en reise tilbake i tiden, og høre om sjøormen Ruffen og andre kjære barneeventyrer. Arrangementet ga også muligheten for å kjøpe noen av disse bøkene som skal skape vakre minner for dagens yngste. De som deltok i 2013 ble lest til av Anna Bache-Wiig, en begivenhet for voksne og barn fra alder 3. Fokus rundt barneaktiviteter gjør Æ Å til en familievennlig festival, der alle uansett alder kan delta, og det slår aldri feil å vekke interessen for litteratur fra en tidlig alder!

Prominente forfattere

En viktig aspekt ved festivalen er muligheten til å møte både skandinaviske og internasjonale forfattere. Noen av de mest kjente er østerrikske Peter Waterhouse, amerikanske Ilya Kaminsky, japanske Yoko Tawada, tyske Herta Müller, meksikanske Gloria Gurvitz, amerikanske Ariana Reines, svenske Staffan Söderblom, og norske Cecilie Løveid og Lars Amund Vaage. Ikke minst er det mye å lære også under festivalen. Kvedekurs, poesikonserter, debatter, og samtaler rundt forskjellige aktuelle temaer gjør festivalen spennende og nyskapende. Festivalen er en gyllen mulighet for unge forfattere til å komme inn i miljøet og bli skikkelig inspirert, og selvfølgelig kjent med hverandre og med miljøet.

Sterk kvinneligdominans

I dagens samfunn mens vi ennå strever for å oppnå mest mulig likestilling, er det ofte et godt tegn når det er en sterk kvinne tilstedeværelse. Selv om dette ikke var et av målene til Æ Å, så ble det bare slik. Kvinnene har i mange år manglet et plattform der de kan bli både sett og hørt. Under Æ Å for de muligheten til å uttrykke seg fritt og være åpen rundt det de er opptatte av. Uansett hvem du er, kvinne, mann, transseksuell, heteroseksuell, homoseksuell, gammel, ung, barn… er du velkommen til å delta til Trondheims Litteratur festival du å.