Krim er mer populært enn noen gang. Når du drar til utlandet kan du gjerne se Jo Nesbø (eller Jo Nesbo) på alle flyplasser og i mange internasjonale bokhandler. Krim er en sjanger som har kommet for å bli og nettopp dette har Kongsberg krim satt fokus på. Det finnes en rekke krimforfattere, kanskje spesielt mange norske, som har internasjonal suksess og de fortjener å bli feiret. Krim er en sjanger som virkelig får folk til å ta opp bøkene og lese, noe som er svært viktig i denne digitale alderen vi lever i. Derfor applauderer vi Kongsberg krim for å arrangere denne festivalen.

Bakgrunnen for festivalen

De som tok initiativet til å starte Kongsberg Krim i 2004 begrunner oppstarten med at det var i Kongsberg at verdens første detektivroman ble skrevet. Denne romanen heter «Mordet på maskinbygger Roolfsen» og ble skrevet i 1839 av Maurits Hansen. Derfor har grunnleggerne av festivalen bestemt seg for at det nettopp er i Kongsberg at krimmen hører hjemme. Dette er det nok mange som vil diskutere, men utgangspunktet til festivalen er spennende nok. Kongsberg Krim er også Nordens første festival for krimlitteratur. Hvert år møtes kriminteresserte for å diskutere hvordan krim kan bli bedre og historien til ulike krimforfattere.

Maurits Hansen

Ettersom «Mordet på maskinbygger Roolfsen» skrevet av Maurits Hansen er hovedgrunnen bak Kongsberg Krim, så er det naturlig å spørre: Hvem er denne Maurits Hansen? Han var en allsidig forfatter, som også var Norges første betalte journalist. Selv om han var veldig stor på sin egen tid, har ikke den norske litteraturhistorien sett mye litterær verdi i hans forfatterskap. Hans fortellinger har siden blitt klassifisert som krim fordi det alltid var en forbrytelse som var utgangspunkt. Ofte er det Edgar Allen Poe som regnes som å ha utgitt verdens første detektivroman i 1841, men Maurits Hansen publiserte sin i 1839. Hvis du vil lære mer, besøk

Hvem besøker Kongsberg Krim?

Hvert år har Kongsberg Krim et ulikt program, men det som er sikkert og visst er det faktum at de har noen av Norges største krimforfattere på programmet. Programmet endrer seg fra år til år, men de har noen gjengangere. Festivalen pleier å arrangeres i slutten av oktober hvert eneste år. Dette har de gjort siden 2004. På programmet står ofte fester, teaterforestillinger, bokbad og intervjuer med ulike forfattere. I 2019 besøkte populære forfattere som Jørn Lier Horst, Ruth Lillegraven, Trude Teige og Thomas Enger festivalen. Dette var bare noen av mange kjente forfattere innenfor sjangeren krim som deltok på festivalen.

Maurits Hansen-prisen

Kongsberg Krim deler hvert år ut en pris som kalles Maurits Hansen-prisen. For å vinne denne prisen må du ha skrevet den beste norske krimdebuten foregående år. Du kan absolutt skjønne at dette er en pris som er vanskelig å vinne, ettersom en av de sjangrene det publiseres mest av i Norge er krim. Denne prisen har vært delt ut siden 2009. Den første prisen ble delt ut til Merete Junker for boken «Jenta med ballongen». I 2019 var det Ruth Lillegraven som vant prisen for boka «Alt er mitt». Dette er en pris som har høy status innenfor krimsjangeren.

Oppsummering

Kongsberg Krim er en festival dedikert til den spennende sjangeren krim som har blitt arrangert årlig siden 2004. Hvert år deler de ut Maurits Hansen-prisen som har navnet Nytt blod til den krimforfatteren som hadde det foregående årets beste krimdebut. Kongsberg Krim er en festival som er svært populær både blant forfattere og besøkende. Det er en festival som har en rekke arrangementer som passer for deg som er interessert i krim. Festivalen arrangeres i slutten av oktober og er verdt å få med seg. Kanskje vi ser deg på Kongsberg Krim neste år? Det hadde jo vært utrolig spennende!