Dei nynorske festspela har blitt arrangert hvert år siden 1992 som en hyllest til nynorsk skriftkultur. Arrangementet foregår i Volda og Ørsta i slutten av juni, og siden år 2000 har Ivar Aasen-tunet vært festspillenes hovedarena. Her står det blant annet litteratur, bildekunst og musikk på programmet, og hvert år er det festspilldiktere på plass. Det er Nynorsk kultursentrum som står bak arrangementet. Under Dei nynorske festspela blir også hedersprisen Årets nynorskbrukar delt ut, noe som har vært tradisjon siden år 2000. Denne prisen blir gitt til personer eller organisasjoner som på en eller annen måte har fremmet nynorsken og gjort det enklere å være nynorskbruker.

Slår et slag for nynorsken

Gjennom arrangementer som Dei nynorske festspela får nynorsken et sårt trengt løft, og derfor vet arrangørene å sette pris på de enkelte som er med på å bidra til dette. De som vinner nynorskprisen får derfor en pengegave i tillegg til et grafisk trykk av kunstner Arne Nøst. Blant de som har vunnet denne prisen finner vi forfattere som Kjartan Fløgstad og Maria Parr samt blogger Linda Sæbø og hiphop-gruppen Side Brok. Takket være disse har nynorsken oppnådd større eksponering og forståelse rundt i landet. Med årene har antall arrangement innenfor festspillene økt, og i 2018 var de oppe i 70.

Om festspillene

I begynnelsen var Dei nynorske festspela kjent under navnet Nynorsk Festspelveke, og den gangen ble alt arrangert av en festkomité før Nynorsk kultursentrum tok over styringen. Det er kanskje takket være festspillene at Nynorsk kultursentrum ble kåret til Årets museum i 2015, da juryen skrøt av deres fremtidsrettede og offensive strategi. Med økt eksponering øker interessen for Dei nynorske festspela, og i 2018 hadde de 7 843 besøkende. Det året samlet festspillene inntekter på 2,4 millioner kroner, og rundt 70 medarbeidere og frivillige bidro til at det hele gikk rundt. Frivillig innsats har vært essensiell for å få arrangementene til å gå rundt.

Historien bak Dei nynorske festspela

Det var helt mot slutten av året 1990 at ideen om nynorske festspill dukket opp, da konferansen «Eit musisk Volda-Ørsta» ble holdt på Volda lærarhøgskule. En av de innleide her var Arne Apelseth, som kom med skarpe analyser av områdets kulturtilstand. Han pekte på tiltak som med fordel kunne iverksettes i Volda og Ørsta, og mente at disse to kommunene hadde de beste forutsetningene for å utvikle et opplevelses- og dokumentasjonssenter for hvordan folk flest i Norge kunne komme i kontakt med «det musiske». Potensialet kunne gjerne komme i form av en festspilluke, og slik ble Dei nynorske festspela etter hvert til.

Ørsta og Volda

Kulturelle aktiviteter hadde pågått i området lenge før Dei nynorske festspela gikk av stabelen for første gang. I lange tider har det blitt påpekt at dette er noe som burde synliggjøres, og at både Ørsta og Volda burde ha egeninteresse av å se seg selv som hovedsteder for nynorskkulturen samt de fremste forvalterne av kulturens særpreg og ytringer. En årlig festspilluke lå derfor i luften lenge, og den kunne gjerne holdes på sommertid, mente mange. Aasen-entusiaster, kulturpolitikere og representanter fra fagmiljøer tok på seg utfordringen, og i dag sitter vi altså igjen med festspill som holdes den siste uken i juni hvert år.

Festspilldikterne

Som nevnt i innledningen opptrer en eller flere festspilldiktere på Dei nynorske festspela hvert eneste år, og disse utnevnes av arrangørene selv. Det dreier seg gjerne om en dikter som opptrer flere ganger i løpet av uken, samt en billedkunstner som presenterer og stiller ut egne verk. Blant diktere har vi hatt navn som Jon Fosse, Frode Grytten, Olaug Nilssen, Åse-Marie Nesse, Marie Takvam og Einar Økland. Blant kunstnere har vi hatt Margreth Olin, Raymond Klæbo og Astrid Eidseth Rygh. I 2020 dukker Stein Versto og selveste Odd Nordstoga opp som festspilldiktere, noe som har blitt bestemt lenge i forveien .