De Litterære Festspill arrangeres årlig i Norges nest største by, nemlig Bergen. Det er Norsk forfattersentrum som er arrangør. Festspillene startet i 1987 og holder fortsatt på i full vigør. Det finnes en rekke store forfattere som har vært en del av dette arrangementet og hvert år blir arrangementet mer og mer populært. De Litterære Festspill har vært en stor del av Bergenslitteraturen og kommer nok til å være det i lang tid framover. Selv om navnet på arrangementet er ganske likt Festspillene i Bergen, er De Litterære Festspill ikke en del av hovedprogrammet til dette. Det har det tidligere vært, noe du kan lese mer om lengre nede.

Festspilldikter

Det var i 1986 at Elisabeth Armand fra Forfattersentrum fikk idéen om at De Litterære Festspill skulle ha en festspilldikter. Dette arrangementet hette da Poetene kommer. Idéen var da at hvert eneste år skulle en festspilldikter velges. Dette er ofte diktere som har hatt stor innvirkning på litteraturen de siste årene, eller som har gjort noe merkverdig innenfor litteraturen. Elisabeth Armand ville i utgangspunktet at den godt kjente forfatteren Torborg Nedreaas skulle være den første festspilldikteren i 1987, men dessverre så døde hun det samme året. Dermed ble arrangementet utsatt et år og kom ikke i gang før 1988.

Hvordan velges en festspilldikter?

Norsk forfattersentrum består av et arbeidsutvalg og en avdelingsleder. Det er disse som bestemmer hvem som skal være festspilldikter dette året. Dette tar ofte lang tid, og diskusjonene er lange. Heldigvis finner utvalget alltid en forfatter som alle mener er verdig. Selvsagt må også forfatteren selv takke ja til det ærefulle oppdraget. Den eneste forfatteren som først takket ja for å så trekke seg igjen, var Agnar Mykle. Dette førte til at De Litterære Festspill ikke ble arrangert i 1988. Etter dette har Forfattersentrum vært mer påpasselige i forhold til hvem de velger og alle planer og arrangementer har vært gjennomført fram til nå.

Hvem har vært festspilldikter?

Det første året De Litterære Festspill ble arrangert, altså i 1988 var det Olav H. Hauge som var festspilldikter. Det var med dette arrangementet at rammeverket for hva De Litterære Festspill var ble lagt. Deretter har det vært en rekke spennende forfattere som har blitt feiret, i 1990 var det Kjell Askildsen, i 1991 var det Cecilie Løveid, i 1992 var det Einar Økland. I 1993 bestemte De Litterære Festspill å prøve seg på nytt med Agnar Mykle, men de feiret forfatterskapet hans istedenfor at han selv måtte være tilstede på de ulike arrangementene. Dette var også en stor suksess.

Hvem flere har vært festspilldiktere?

Det er en lang liste med gode forfattere som har vært festspilldiktere. Vi kan nevne noen flere, dette inkluderer Tomas Espedal som var festspilldikter i 2011, Frode Grytten som var det i 2014, Gunnar Staalesen som var det i 2016 og Brit Bildøen i 2019. Hvis du vil se hele listen er det bare å klikke seg inn på Forfattersentrum sine hjemmesider. Dette er en side der du kan finne relevante samtidsforfattere, noe som også kan være spennende for deg som leter etter flere norske forfattere å lese. Listen over festspilldiktere er nemlig i godt selskap og det er en stor ære å bli utvalgt til å være en.

Oppsummering

De Litterære Festspill finner sted i Bergen. De var en del av Festspillene i Bergen fram til 2008 da de bestemte seg for å gå egne veier. Hva slags arrangementer som skjer under De Litterære Festspill kommer an på hvilken forfatter som er festspilldikter. Til felles har alle dikterne som blir valgt til De Litterære Festspill at de har gjort noe spesielt for samtidslitteraturen. Dette arrangementet er veldig populært og en god ambassadør for litteraturlivet i Bergen. Det er et arrangement som mange setter pris på og som Norsk Forfatterforum er flinke på arrangere. Kanskje vi ser deg på De Litterære Festspill til neste år?